středa 4. března 2015

Literatura 1929 - 1939

Přidávám prezentaci k literatuře ze 30. let minulého století. Vznik Československé republiky znamenal vhodné podmínky pro rozvoj kultury, literatury a umění.
Třebaže dvacátá léta byla poznamenána první světovou válkou, která se stala tématem tvorby Jaroslava Haška a dalších, začaly se objevovat nové tendence a různorodé literární směry v tvorbě Ivana Olbrachta, Vladislava Vančury, Jaroslava Durycha, Egona Hostovského, Karla Poláčka, Karla Čapka a dalších...
Třicátá léta dvacátého století byla ve znamení hospodářské krize, nastupujícího fašismu a hrozby války, která se vznášela nad Evropou. Tato témata zpracoval ve své pozdní tvorbě Karel Čapek.

Někteří z autorů, kteří psali ve třicátých letech, byli:

Povídky Ivana Olbrachta pramení z přímého dotyku s tvrdou realitou, svou inspiraci čerpal z poetických lidových příběhů. Třebaže se jedná o představitele socialistického realismu, jeho tvorba, spíše než politicky zaměřená, je citově hluboká a o nejprostších potřebách člověka.
Bohatá jazyková forma a mistrovská vypravěčská dovednost charakterizují tvorbu Vladislava Vančury. Pracuje se slovy s opravdovou lehkostí a rozvíjí představivost čtenáře. Často jako vypravěč vstupuje do děje a přispívá svými myšlenkami a postřehy. Někdy v jeho dílech nacházíme radost ze života a z maličkostí, které ho tvoří.
Těžištěm díla Jaroslava Durycha je historická próza. Mistrovství však dosáhl v krátkých reflexivních povídkách, které zachycují často bezprostřední zážitek nebo vzpomínku, a jejichž pointa vede čtenáře k zamyšlení.

Dalším příkladem skvělého vypravěčského umu je Egon Hostovský. I on má velmi specifický a osobitý styl psaní, třebaže odlišný od toho Vančurova.

Karel Čapek je autorem mnoha reflexivních příběhů, se svými díly se obrací přímo na čtenáře a na jeho vcítění a představivost. V jeho tvorbě často nacházíme hluboké myšlenky a společenské otázky. Skrze psaní vyjadřuje svou víru v kladné hodnoty života. Je představitelem demokratického literárního proudu Československé republiky a nositelem myšlenkových hodnot a filosofie Tomáše Garrigue Masaryka.

P.S. Zapomněl jsem zmínit, že román Válka s mloky, alegorie s expanzí fašistického režimu v Evropě, se právě filmuje a měl by vyjít někdy v tomto roce!
Zde je trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=YYL_bCZmcxo

2 komentáře:

  1. Doporučuji Vám od Durycha Requiem, je to psáno dost květnatě, ale ta atmosféra architektury kartouzy ve Valdicích stojí za to! A k tomu jako protiváhu Magorovy básně z doby, kdy tamtéž seděl v kriminále...db

    OdpovědětVymazat