pondělí 16. března 2020

Filip Výška

Tržnice pro Prahu

2. varianta - Washingtonova

Návrh je umístěn do prostoru parku před budovou Federálního shromáždění, ohraničený frontou činžovních domů z jedné strany a magistrálou z druhé. Tento prostor je v současnosti využitý jako parkoviště, třebaže se nachází u ústí Václavského náměstí a je velmi exponovaný. 

Na trojúhelníkovém prostoru vzniká velká částečně otevřená hala posazená na betonovém soklu, který vyrovnává terénní rozdíl území. Zatímco od Václavského náměstí je vstup z úrovně terénu, směrem k severu běží dlouhá rampa  a u ulice Politických vězňů je hala na soklu o celou výšku podlaží nad terénem. Zde se proto nachází vstup pro zásobování. Podél činžovních domů vzniká širší promenáda se stromy a ulice se zklidní a oddělí se od rušné magistrály. 

Konstrukčně se jedná o velkorozponovou halu trojúhelníkového půdorysu. Hala je zastřešená ocelovými příhradovými nosníky bez vnitřních podpor, ve východní části se nachází železobetonové jádro se zázemím. Přímo do haly ústí výtah ze stanice metra. Stěny haly jsou z průsvitného polykarbonátu, hala tak působí lehce v konstrastu k těžkému betonovému podstavci.











původní varianta













Žádné komentáře:

Okomentovat